Бібліотека сайту Українське життя в Севастополі "Весела Абетка" - Для дітей України

Вітамінні заготівлі


Сушіння слив


Сушать сливи, застосовуючи різні технології. Однак якість кінцевої продукції від різних способів сушіння буває різною. Пропонуємо перевірену практикою технологію, в якій передбачено все для одержання доброякісних сушених слив.

Можна сушити сливу будь-якого сорту, але найкраще для цього підходить угорка. Беруть здорові, стиглі і навіть трохи перестиглі (зі зморшкуватою шкіркою) плоди. Перебрані і відсортовані сливи порціями бланшують, опускаючи їх у киплячу воду на 1-2 хв., потім — у холодну. Це прискорює процес сушіння, до того ж при цьому розчиняється непотрібний восковий наліт на поверхні плодів.

Сливи з ніжною шкіркою бланшують у гарячій воді при температурі 90-95 градусів, а з щільною — у розчині соди (10-15 г на 1 л води). В цьому разі час бланшування скорочують до 5-20 сек.

Сливи охолоджують, розкладають на решітки в один шар і сушать перші 3-4 години при температурі 40-45 градусів. Коли слива підсохне, а шкірка стане зморшкуватою, сушіння переривають і решітки витримують 4—5 годин при температурі 18—22 °С. Потім протягом 4—5 годин сушать повторно вже при температурі 55—60 градусів. Знову переривають сушіння.

Досушують протягом 12-16 годин при температурі 75—80 °С.

Висушена слива темнозабарвлених сортів повинна мати чорний із синюватим відтінком колір, а світлозабарвлені сорти — бурий із коричневим. Правильно висушені плоди блискучі, рівномірно зморшкуваті, з кісточкою, що добре відділяється.


.................. Мандрують всі. Авіаквитки, чартери, тури

Дизайн Валентин Iванов