Бібліотека сайту Українське життя в Севастополі "Весела Абетка" - Для дітей України

Вітамінні заготівлі


Як зберегти найкорисніше


Всім відомо, які корисні для людини вітаміни. їх присутність в організмі визначають колір обличчя, здоров’я волосся, нігтів, зубів, нервової системи і загального самопочуття. Дуже важливі вітаміни для дитячого організму. Тому влітку ми відгодовуємо свої чада овочами та фруктами і, ясна річ, робимо смачні вітамінні заготовки на зиму. На першому місці, як відомо, — заготовки з огірків, томатів і капусти; на другому — компоти, а далі — все, на що здатна фантазія!

Соління

Один з найпростіших способів консервації. Основний консервант — сіль, хоча іноді в рецептах соління рекомендують додавати трохи цукру і декілька крапель оцту (з розрахунку на банку).

Однак пам’ятайте, що велика кількість солі, яка застосовується при засолюванні овочів, може мати негативний вплив на травлення і смакові звички дитини. Бажання соленого, яке малюк може придбати вже з трьох років, може обернутися спалахами гіпертонії у зрілому віці і старості, а відвикнути від солі дуже важко. Тому солені огірки, помідори, кабачки й інші овочі малюк може їсти з трьох років, та й то у невеликій кількості. Краще — малосолені овочі.

Маринування.

Цей вид консервування найменше підходить для малюків. Оцет, який застосовується для маринування, навіть у розчиненому вигляді, подразнює слизову шлунка, тому небажаний не тільки для дітей, а й нерідко для дорослих.

Квашення

Найчастіше застосовують для приготування капусти. Квашена капуста взимку стає головним джерелом вітаміну С. Консервантом у цьому випадку слугує створена у, результаті бродіння капустяного соку молочна кислота. Надмірна кількість цієї кислоти у раціоні дитини може негативно впливати на слизову шлунка, тим більше, капуста сама по собі — важкоперетравлювальний продукт. Тому рекомендується давати її дітям, котрим більш ніж чотири роки, як добавку до картоплі, але не як основну страву. А от сік свіжої капусти дуже корисний при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки: він містить вітаміни "V" — ефективний противиразковий засіб.

Варення і компоти, напевно, найулюбленіші дітьми заготовки. Фруктові варення, джеми, повидла малюки можуть вживати вже з 8-місячного віку як підсолоджувач для каш. Але не більше 1 чайної ложки на день. Це пояснюється тим, що дитині не рекомендується їсти продукти, які містять багато цукру, це може призвести до карієсу і надлишку ваги. Аби уникнути алергічної реакції, при заготовці віддавайте перевагу "світлим" плодам, наприклад, жовтим яблукам, грушам.

Максимальна кількість вітамінів зберігається у варенні чорноплідної горобини. У ньому багато натрію, фосфору, заліза, вітамінів РР і С. Але не треба давати його малюкам до трьох років.

 


.................. Мандрують всі. Авіаквитки, чартери, тури

Дизайн Валентин Iванов