Бібліотека сайту Українське життя в Севастополі "Весела Абетка" - Для дітей України

Кулінарні рецепти


ЛІКУВАЛЬНИЙ ЧАЙ.


Заварюємо лікувальний чай правильно.

Існує значна різноманітність форм фітопрепаратів. Проте найчастіше збори лікарських рослин, що вільно продаються в аптеках, використовують для приготування всіляких відварів і чаїв.
Чаї і відвари є найдревнішим методом застосування лікарських трав. Спосіб приготування чаю залежить від того, до якого класу фітосировини належить цей цілющий збір.

Заварювання, або отримання настою

Для отримання настою в якості фітосировини беруться листя і квіти, з яких в процесі заварювання виділяються ефірні олії, гіркота і деякі слизові речовини.
Настій може бути приготований, як з однієї лікарської рослини, так і з суміші трав. Листя і квітки заливають гарячою водою(переважно крутим окропом) і ностоюють під кришкою впродовж 5-10 хвилин. Отриманий таким чином настій проціджують через сито. Повторне кип’ятіння настою заборонене, оскільки воно веде до випаровування всіх ефірних олій, заради яких цей настій і готувався.

Відвар, або декокт

Для приготування відвару беруть корені лікарських рослин, або кору. Фітосировина заливається водою і кип’ятятиться. Час кип’ятіння залежить від конкретної сировини, але у будь-якому випадку воно не може складати менше декількох годин, бо інакше водорозчинні лікарські компоненти просто не встигнуть перейти в розчин. Потім відвар проціджують і приймають перорально в холодному виді.

Холодний витяг, або мацерат

Холодний витяг готується з лікарських рослин, до складу яких входить велика кількість слизовидних компонентів, що мають підвищену чутливість до теплової обробки.
Для приготування мацерата фітосировину заливають холодною водою і настоюють впродовж багатьох годин.


http://health.unian.net/rus/detail/241743


.................. Мандрують всі. Авіаквитки, чартери, тури

Дизайн Валентин Iванов