Бібліотека сайту Українське життя в Севастополі "Весела Абетка" - Для дітей України

Кулінарні рецепти


САЛО В СВІТОВІЙ ІСТОРІЇ ТА КУЛЬТУРІ



Сало — це не просто продукт харчування. Це своєрідна реліквія та невід'ємна складова української культури. Про нього складено пісні, приказки, анекдоти. Окрім того, сало має дуже багато корисних речовин. Шматок сала рекомендують з'їсти напередодні застілля. Річ у тім, що сало запобігає всмоктуванню алкоголю.

Хоча побутує думка, що українці та сало — речі нероздільні, батьківщиною сала є зовсім не Україна. Батьківщиною сала правильніше вважати Італію. Саме там три тисячі років тому з'явилася ідея використовувати свинячий жир як дешеву і калорійну їжу для рабів, що трудилися на мармурових каменоломнях.

Римляни називали його "лярдо". Італійці, як народ гордий своєю високою культурою, не їли сало просто так, а приправляли його спеціями — розмарином, перцем, анісом, часником. Сало увійшло до світової історії ще в давньоримських листах імператора Діоклетіана та історика Марка Варрона.

Не пройшло і тисячі років, як сало визнали і в Іспанії. Хамон (в перекладі з іспанського — шинка, окіст) майже не містить холестерину, тож є улюбленим м'ясним продуктом в Іспанії. Вважається, що Колумб зміг дістатися до Америки завдяки тому, що серед запасів у нього були багато окостів і сала, яке може зберігатися до півроку, містить багато калорій.

А то на одній рибі матроси б у нього озвіріли дуже скоро... Так сало зробило свій неоціненний внесок і в світову історію — адже не відкрив би Колумб Америки, і не було б у нас помідорів, а без помідор не зварити борщу, а без борщу — яка ж це взагалі культура?!

У Середньовіччі їли сало у великих кількостях. Сам Святий Бенедикт, засновник ордена бенедиктинців, дозволив ченцям їсти сало. Ченці говорили, що "сало і свиня так само пов'язані один з одним, як виноградна лоза і вино". Сало не тільки їли, з нього ще робили свічки. Пахли вони не дуже, коптили, але світло все¬таки давали. Тільки треба було стежити, щоб сальні свічки щури не з'їли. При свічках ченці переписували книги — так в мороці середньовіччя сало допомогло зберегти світло культури і передати його нам.

А знаменита англійська яєчня з беконом? Бекон — це що? Воно саме. Англійці ж — народ здоровий, розсудливий і вчений, і про своє здоров'я піклуються добре. З'ївши такий сніданок, англійці підкорювали моря, розвивали капіталізм, винаходили парові машини і відкривали теорію еволюції.

Ну, і нарешті, останнє про місце сала в світовій культурі: в наші дні сало незамінне в естрадних скетчах і мініатюрах на українську тематику. Про що б жартували гумористи, згадуючи українців, якби не було сала.

Як національна страва, воно стоїть поряд з такими безсумнівними візитними картками української кухні як борщ, вареники, голубці, галушки.

Сало

Сaло — тваринний підшкірний жир, найчастіше свинячий. В Україні та багатьох інших країнах є частиною традиційної національної кухні. У минулому сало було дуже важливим елементом харчування завдяки своїй дуже високій харчовій цінності (770¬870 ккал на 100 гр.), а також здатності зберігати свої властивості протягом тривалого часу без спеціального охолодження. Для цього сало для тривалого зберігання засолюють; виготовляють шпик. З сала витоплюють смалець та виробляють шкварки.
Сьогодні, коли поширюється здорове харчування з невеликим вмістом жирів, сало стає більше традиційною закускою на національному столі, ніж основною стравою.

Медична дія сала
Сало в залежності від відгодівлі містить 88 — 94 відсотки чистого жиру, який за рівнем засвоюваності йде нарівні з молочним і риб'ячим жирами. Біологічна активність сала в п'ять разів вище, ніж яловичого жиру. За вмістом інших незамінних жирних кислот (близько 10 відсотків) свиняче сало переважає вершкове масло. Окрім того, сучасна наука стверджує, що якість свинячого сала поліпшується при топленні. А його споживання в поєднанні з овочевими салатами попередить розвиток атеросклерозу.
Доктор сільськогосподарських наук, академік Української академії аграрних наук і Російської академії сільськогосподарських наук, лауреат державних премій України Валентин Рибалко зазначає: "Хочу заперечити тим фахівцям, які особливо в останні роки стверджують, що сало свиней не має попиту, оскільки містить у собі багато холестерину, який відкладається в організмі людини. Слід нагадати: за результатами спеціальних досліджень виявлено, що в 100 грамах свинини міститься 60 міліграмів холестерину, яловичини— 67, телятини— 87, м'яса птиці— 113, маргарину— 186, вершкового масла— 244, білків курячого яйця— 1560, риб'ячого жиру— 5700. Тоді, як у свинячому салі є тільки сліди холестерину. Водночас воно містить у собі всі незамінні аміно¬ і жирні кислоти. Свіже сало зберігає всі свої біологічно цінні якості, не пошкоджені й не знищені грубою переробкою. Сучасною медициною встановлено, що сало сприяє виведенню з організму радіонуклідів і тому рекомендується з профілактичною метою, особливо в екологічно несприятливих зонах, щоденно його споживати жінкам по 45— 50, а чоловікам— по 65— 70 грамів.

Що лікує сало

Рецепт 1. Якщо у вас раптово розболівся зуб, замість пігулки візьміть невелику скибочку солоного сала, яку заздалегідь потрібно очистити від частинок солі і відокремити від шкірки, і прикладіть його за щоку до хворого зуба.

Рецепт 2. Деякі рани затягуються дуже довго, приносячи хворому незручності і неприємні відчуття. Для того, щоб прискорити процес загоєння рани, скористайтеся таким засобом: для його приготування вам потрібно в рівних частках узяти бджолиний віск, свинячий жир, ялинову смолу. Всі інгредієнти змішайте в одній емальованій посудині і поваріть засіб протягом п'яти¬десяти хвилин на повільному вогні, постійно помішуючи. Одержану мазь, поки вона не остигла, переливають в скляну баночку, після чого, остуджують.
Уражену ділянку шкіри необхідно змащувати готовим засобом два¬три рази протягом доби.

Рецепт 3. Допоможе сало і при варикозному розширенні вен.
Скибочки несолоного сала слід прикласти на хворі місця (вузли) і закріпити їх за допомогою пов'язки. Пов'язку не слід знімати протягом доби.
Після закінчення цього часу необхідно поміняти пов'язку. Повторюйте дані дії до тих пір, поки не доб'єтеся полегшення свого стану.

Рецепт 4. Приблизно так можна лікувати і таке захворювання, як мастит.
Потрібно примотувати шматочки сала до хворих місць і міняти пов'язку один раз на добу. Але в даному випадку треба використовувати не свіже сало, а старе.

Рецепт 5. Наші предки за допомогою сала лікували навіть геморой.
Для приготування лікарського засобу від цієї недуги необхідно узяти старе сало і гарненько розтовкти його. Додати дрібно порубану ріпчасту цибулю і суміш знову перетирати до отримання однорідної маси. Готовий засіб вводять в пряму кишку. Повторювати цю процедуру слід щодня до тих пір, поки не відчуєте полегшення свого стану.

Рецепт 6. За допомогою топленого сала можна навіть видалити з шкіри ненависні бородавки.
Для цього потрібно змішати топлене сало з товченим часником. При цьому, дуже важливо дотримуватися пропорції: дві частини сала і одна частина часнику.
Готову масу наносять на бородавку і закріплюють за допомогою пов'язки. Суміш слід міняти один раз на добу.

Рецепт 7. Хорошого ефекту допоможе досягти сало і при розтріскуванні шкіри на п'ятах.
Спочатку потрібно розпарити ногу в гарячій воді, після чого видалити ороговілий шар шкіри за допомогою пемзи і прикласти до п'ят скибочки старого солоного сала, які необхідно заздалегідь очистити від частинок солі. Прикладати сало потрібно кілька разів на день.

Рецепт 8. Якщо у вас болять суглоби, змастіть на ніч їх смальцем, зверху накрийте папером для компресів і закутайте шерстяним шарфом, так залиште на ніч. Замість смальцю можна використовувати старе сало, перемелене на м'ясорубці з додаванням меду.

КРАЩЕ САЛА — ТІЛЬКИ САЛО!

Особливо, якщо у вас передбачається гулянка з "нормальною" дозою спиртного. З'їжте шматочок сала "до" і будьте певні — ви не наберетеся на вечірці, як та сама "свиня". А ще сало добре очищує печінку. Крім того, багато канцерогенів розчиняються в жирах і потім легко виводяться з організму. Значить, сало сприяє профілактиці онкозахворювань. А якщо їсти сало з часником, холестерину у ваших судинах не буде ніколи. Тільки ж не думайте, що "трощити" його треба кілограмами. Пам'ятайте: що занадто, то не здорово.
І на сам кінець (жінки, тримайтеся!!!) за допомогою сала можна навіть схуднути. Як? Дуже просто: їжте не рідше 5 разів на день і не менше 20 грамів жиру (наприклад, шматочок сала) під час кожного прийому їжі.
Пам'ятайте! Сало треба їсти свіженьке. У перші чотири доби після того, як кабанчика заріжуть. Тоді воно найдієтичніше.

Інформація для роздумів

І, нарешті, про версію, чому кабан (свиня) є символом України. Причина полягає у колись великій кількості вепрятини у дібровах і у нашому характері. Українці завжди хотіли "насолити" бусурманам, які не вживали і не вживають свинину. Бо для них кабан — тварина нечиста. А нас від неї за вухо не відтягнути.
Одомашнених свиней в Україні вирощують давно. А ось завозити племінних почали лише поміщики дореволюційної Росії. Тоді і започаткувалося у нас свинарство.
Сьогодні найбільшу кількість поголів'я свиней має Китай — 473 мільйони голів. У США їх налічується 60 млн., у Бразилії — 33 млн., у Німеччині — 28 млн., у Іспанії — 24 млн., у В'єтнамі — 23 млн., Польщі й Мексиці — по 18 млн., у Росії — 16 млн., в Україні — 7,3 млн., у Білорусі — 3,3 млн. голів.

Яка порода найкраща?

Ну, це вже кому як. В Україні ж найпоширеніша порода свиней — велика біла, складає 87% усього поголів'я. Такі свині вирізняються добрим здоров'ям і непоганим на смак м'ясом та салом. Всього ж в Україні розводять десять порід свиней. Чотири з них виведені у Національно¬дослідному інституті свинарства. Крім білопоясної, відомі ще миргородські, полтавські м'ясні та українські м'ясні. Серед населення популярністю користуються й травоїдні в'єтнамські свині.

Свинячі рекорди

Найбільшим кабаном у світі вважається американський кнур Великий Білл. Він жив у 30¬тих роках минулого століття, важив 1157кг і мав довжину 2,74 м. Він пересувався на своїх ногах і почувався вельми добре.
Найбільшого українського кабана кличуть Манюня. Він важив понад 700 кг. Зараз трохи схуд. Його виростив колишній шахтар, закоханий у природу і селекцію, Дмитро Пивовар з Докучаєвська Донецької області.
Щодо плодовитості, рекорд за китайською льохою — 42 поросят за один опорос. Всього ж за свій вік свиноматка приводила у світ поросят 216 разів.
Серед українських рекордсменок — українська свиня часів СРСР. Вона привела 34 поросяток.
У Прилуцькому районі є свої рекордсменки — свиноматки миргородської породи Зозуля, Конвалія та Мальва ТОВ "Агрікор", "прописані" у Сергіївці. Усі три володарки дипломів І ступеня щорічної Міжнародної сільськогосподарської виставки¬ярмарку "Агро — 2006, 07, 08", що проводиться у Національному комплексі "Експоцентр України".

Народ і сало

Українська любов до цього продукту безмежна (за це й отримуємо!). На його честь уже й фестивалі створюють. Перший пройшов у Луцьку. Б'ють рекорди на найбільший бутерброд із салом. У Києві уже й ресторан з'явився із промовистою назвою "Сало¬бар". Любителі сала по всій Україні утворюють клуби і навіть створили цілий рух саломанів. Це вони й видумали новий кулінарний шедевр — салбургер (рецепт додається) і написали гімн.
Союз непорушний любителів сала
З'єднала навіки звичайна свиня.
З продуктом цим ера новітня настала!
Без нього не можна прожити і дня!
Слався, закуско, рідна і модна!
Зоряний час твій нарешті гряде!
Сало свиняче — сила народна,
Всіх саломанів в майбутнє веде!
Без сала на полі нема косовиці!
Без сала 100 грамів не йдуть за столом!
В селі і у місті, і навіть в столиці
Без сала, як кажуть в народі, облом.
Без сала, без шкварки нема України!
Без сала, в натурі, немає життя!
Трагічне у нас майбуття без свинини:
Без сала ми всі — як без мами дитя!

Рецепт до вашого столу — САЛБУРГЕР
Два шматки чорного хліба, шматочки нежилавого сала товщиною 3 мм, кілька кружалець солоного огірка, перець, гірчиця, зубчик часнику. Намажте обидва шматочки хліба тонким шаром гірчиці. Один відкладіть у сторону. На інший покладіть кружальце огірка, зверху шматочок сала, притрушеного перцем, потім знову кружальце огірка і накрийте другим шматком хліба. Злегка придавіть пальцями. Якщо збираєтеся салбургер їсти ввечері у колі однодумців, бажано до сальця покласти ще й пластиночку часнику.
http://www.chasipodii.net/article/5523/?vsid=040067543ce11ae55eb2b2b33fa4b7d8


.................. Мандрують всі. Авіаквитки, чартери, тури

Дизайн Валентин Iванов