Бібліотека сайту Українське життя в Севастополі "Весела Абетка" - Для дітей України

Хазяйці на замітку


Любителям риби.



100 порад любителям рибної кухні

Tу, що вже «за¬снула», можна зберігати без холодильника ще день-два. Для цього її теба почистити і натерти ззовні і зсередини грубою сіллю, а потім загор¬нути в чисту ганчірочку, змо¬чену ледь підсолодженим оцтом (1-2 шматочки цукру на 0,5/1 оцту).

Щоб заморожена риба швидше відтанула (за винятком наваги), залийте її холодною водою і киньте ту¬ди дрібку солі (1 ч. л. на 1 л). Рибу розрізану, а тим паче філе, розморожувати в та¬кий спосіб не можна — вона втратить свої смакові якості.

Щоб легше було чи¬стити рибу від луски, її слід на секунду занурити до окропу. Заслизьку рибу легше втримати в руках, як¬що присипати пальці сілю.

Буває, що при чи¬щенні риби випадково роз¬ливається жовч. Щоб м’ясо не гірчило, його слід про¬терти сіллю та добре потім промити.

Перед смаженням рибу підсоліть і дайте їй по¬лежати хвилин 10 — 15 для просотування, тоді вона не буде крихкою.

Покладіть на сково¬роду разом з олією чищену і порізану на шматочки кар¬топлину — вона вбере в себе неприємний рибний запах.

Перед тим як варити рибу з сильним запахом (ставкову), з годину потри¬майте її в розчині оцту (2 ст. л. на 1 л води). А можна замість цього влити в каст¬рулю свіжого молока — запах пропаде, риба стане смачнішою і пом’якшиться.

Старі кулінари колись обов’язково клали в каструлю, де ва¬рилася щука, 2-3 розпече¬них березових вуглини.

Рибу можна варити разом з головою, лише слід видалити очі й зябра. А сма¬жать рибу зазвичай без голів.

Якщо ви збираєтесь варити цілу рибину, залийте її холодною водою і доведіть до кипіння. Дрібну і порізану рибу треба закладати одра¬зу до окропу, щоб вона не переварилася. Але в будь-якому випадку потрібно зба¬вити вогонь до мінімума, як тільки вода закипить. І не
забувайте: заморожену рибу можна закладати тільки в холоднуводу.

Посуд з-під рибних страв ретельно витріть па¬пером, а потім прополосніть його і вимийте з милом. Як¬що ви додасте у воду 1 ч. л. нашатирного спирту, оцту або сухої гірчиці, то будете гарантовані від неприємного запаху.

Ножі й виделки не смердітимуть рибою, якщо ще до використання їх про¬терти шматочком мила або свіжою лимонною кіркою.

Дуже смачним і ніж¬ним буде оселедець, коли ще за 30 — 40 хв. до вживан¬ня його замочити в молоці.

Рибні консерви кла¬діть у суп не раніше як за 10 — 15 хв. до закінчення варки.


.................. Мандрують всі. Авіаквитки, чартери, тури

Дизайн Валентин Iванов