Бібліотека сайту Українське життя в Севастополі "Весела Абетка" - Для дітей України

Здорові поради


Лікує корінь калгану


У минулі часи калган як лікарський засіб, мабуть, навіть перевершував найвідоміші сучасні препарати, як-от аспірин або пеніцилін. Навіть простий перелік народних назв цієї рослини вражає: запліт, зав’язний корінь, дерев’янка, костолом, курзілля, узик, перстач, пуповник, шептуха, могутній, дубровка. Це свідчить про його популярність у наших прадідів.

Могутнім, наприклад, калган нарекли за його цілющу дію при виснажливих проносах. Вважалося, що він здатний зупинити навіть дизентерію, яка косила людей у ті часи, коли не знали антибіотиків. Настоями і відварами калганового кореня лікували запалення і виразку шлунка, внутрішні кровотечі. Його мазями і відварами користувалися при опіках, екземі, тріщинах на шкірі рук і ніг, ранах та обмороженнях.

Сучасна медицина використовує калган як протизапальний, відхаркувальний, болезаспокійливий і заспокійливий засіб — для лікування запалень кишечника, виразки шлунка, туберкульозу та емфіземи легенів, кашлю і проносів. Відвари з кореня застосовують при гінекологічних захворюваннях. Калган можна використовувати при зубному болі, хворобах нирок, печінки, як протиглистовий засіб.

Найчастіше у домашній практиці використовують відвар. Для цього 50 г сухого коріння заливають 0,5 л гарячої води, доводять до кипіння і тримають на повільному вогні 30 хвилин, потім доливають кип’ячену воду до первинного об’єму. Приймають по 1 столовій ложці 3 рази на день перед їжею або за годину після їжі при проносі, запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, різних внутрішніх кровотечах.

Спиртна (горілчана) настоянка готується так: на півлітра горілки беруть100 г коріння і витримують у темному місці протягом 20 днів. При хворобах легенів, нирок, печінки доза вживання — 30 — 40 г на прийом. Три рази на день.

Зі свіжого коріння калгану роблять мазь. Для цього 5 г подрібненої сировини змішують з 150 г розтопленого свіжого вершкового масла, кип’ятять 5 хвилин і проціджують у теплому вигляді. Маззю змащують тріщини шкіри рук, ніг, обвітрені губи.

Для полоскань порожнини рота і горла відвар кореня готують у такій пропорції: 2 столові ложки подрібненого коріння заливають 0,5 л води, кип’ятять 20 хвилин, настоюють укутавши 1 годину, проціджують. Полощуть 6 — 8 разів при ангіні, запаленні ясен і слизової оболонки ротової порожнини.

Корінь калгану з давніх-давен застосовувався і для приготування шлункових лікувальних горілок. Рецепт 1: корінь калгану — 10 г, насіння кропу — 10 г. Рецепт 2: корінь калгану — 10 г, насіння коріандру — 10 г, ягоди ялівця — 2 г, корінь лепехи — 1 г. В обох випадках інгредієнти настоюють на 1 літрі горілки протягом трьох тижнів у теплому місці, збовтуючи вміст раз на два дні. Після закінчення настій фільтрують. Приймають по одній чарці раз на день перед їжею. 


*

Дизайн Валентин Iванов