Бібліотека сайту Українське життя в Севастополі "Весела Абетка" - Для дітей України

Здорові поради


Підшлунковій залозі треба догоджати завжди і в усьому




Ніжним вважають цей орган через його надзвичайну чутливість до найменших огріхів у харчуванні. Злим, бо у разі захворювання спричиняє нещадний біль. Підступним, оскільки "жарти" з підшлунковою залозою можуть закінчитись досить трагічно.

НОРОВИСТИЙ ШЕФ-КУХАР

Підшлункова залоза належить до основних травних залоз нашого організму. Адже вона виділяє всі без винятку ферменти, потрібні для процесу травлення. Протягом доби вона виробляє понад 800 мл соку. Підшлункова залоза має вигляд видовженої піраміди завдовжки 20 см і розташована за шлунком (якщо людина стоїть) або під шлунком (якщо лежить на спині). "Характер" у цього органа кепський. Не любить, коли її навантажують зайвою роботою (тому будь-яке переїдання, навіть вживання надмірної кількості дієтичних продуктів, їй не до вподоби).

Коли їй недобре — ліпше залишити "пані" у спокої, інакше гнів її буде нещадним. Тому у разі загострення панкреатиту, слід відмовитися від їжі, що спричиняє додаткове подразнення залози і стимулює вироблення панкреатичних ферментів, котрі "переварюватимуть" хвору залозу. Примхливій "пані" не до вподоби теплові, фізіотерапевтичні процедури та інші маніпуляції — тому не "догоджайте" їй теплою грілкою — це вкрай небезпечно. Навпаки, у разі загострення панкреатиту рекомендують прикласти до хворого місця грілку з холодною водою. Надміру холодні страви також не завжди на користь підшлунковій залозі — це може спричинити спазм органа та проток, через які виділяється панкреатичний сік.

Панкреатичний сік — універсальний розчинник. Він містить набір таких хімічно активних ферментів, які здатні розчинити майже будь-які харчові інгредієнти. До складу цього "соусу" входить ліпаза (розчиняє жири), трипсин (білки) і амілаза (вуглеводи).

Якщо все відбувається згідно з планом природи, підшлункова залоза виробляє спеціальні речовини (антиферменти), які пригнічують активність ліпази, трипсину, амілази. До того ж останні, коли ще містяться у залозі, не такі активні, як тоді, коли змішуються з їжею і потрапляють у кишечник. Однак у разі захворювання залози ці ферменти активізуються у тканині самої залози, тоді й спрацьовує механізм її самоперетравлення. Клітини органа при цьому безповоротно гинуть і його функціональна спроможність значно знижується. Що більше загострень панкреатиту, то меншою стає працездатна частина залози. Аж до того стану, що шлунок хворого не зможе перетравлювати навіть дієтичну їжу без постійного вживання ферментативних препаратів.

Отож, підшлункова залоза й владна пані. Вона змушує нас (хочемо того або не хочемо, подобається нам те або ні) дотримуватися чітких правил у доборі раціону і режиму харчування.

ПИВО Й ЖИРИ — В ОПАЛІ

В основі як хронічного, так і гострого панкреатиту лежать огріхи харчування, стверджують фахівці. Найбільші її вороги — алкоголь і жири (у 80% випадків загострення панкреатиту є алкоголь). Алкоголь стимулює виділення панкреатичних ферментів і водночас спричиняє порушення у процесі виведення панкреатичного соку — у великій кількості той накопичується у залозі і переварює її ж клітини.

Шкодить підшлунковій навіть.. пиво. Доведено, що саме зловживання цим напоєм значно збільшує ризик виникнення раку підшлункової залози.

Не дружить підшлункова залоза і з жирними стравами. Справа в тому, що шлунковий сік не містить ферментів, які розщеплюють жири. Тому на підшлункову лягає найбільше навантаження з перетравлення жирів. До того ж жири найбільше стимулюють виділення панкреатичних ферментів, а у разі захворювання підшлункової залози передусім зменшується виділення ліпази, яка і відповідає за розщеплення жирів. Таке замкнуте коло і виводить підшлункову залозу з ладу.

Отож, що менше ви вживаєте жирів (особливо тих, що пройшли кулінарну обробку), то здоровішою буде ваша підшлункова залоза. Та навіть зменшивши добову норму жирів до 50-70 г, намагайтеся не споживати цю кількість за один прийом. Ліпше розподілити її на 3-4 рази, щоб не створювати одноразового навантаження.

Важливо дотримуватись режиму харчування. Якщо ж ви переїли, випийте таблетку ферментативного препарату. Дуже погано впливає на підшлункову залозу дефіцит повноцінного білка у харчовому раціоні, адже її ферменти — не що інше, як високоспеціалізовані білки. Тому якщо людина не вживає достатньої кількості тваринного білка (м’ясо, риба, яйця, м’який білий сир), через відсутність потрібного "будівельного" матеріалу страждає "виробництво" панкреатичних ферментів.

Важливою умовою повноцінного функціонування підшлункової залози є наявність в організмі балансу вітамінів і мікроелементів. Найбагатшим джерелом мікроелементів є червоні сорти м’яса, печінки, яєчний жовток, дещо менше їх у крупах та овочах (перець, капуста броколі, брюссельська капуста).

ПЕРЕТРАВИТЬ — НЕ ПЕРЕТРАВИТЬ?

Гадати не потрібно. Треба добре вивчити свій організм і не треба кивати лише на підшлункову залозу — хоча саме перебої в її роботі з часом втягують у хворобливий процес інші органи та системи, зокрема тонку кишку. Саме вона перетравлює недоперетравлені підшлунковою залозою продукти, а також часто не сприймає молоко і грубу клітковину, реагуючи на них "бурхливо". Щоб уникнути такої досить неприємної реакції, хворий починає відмовлятися від їжі, яку він не сприймає, а з часом і відвикає від неї, збіднюючи свій раціон до неповноцінного мінімуму.

Це неправильно. Спочатку слід достеменно встановити причину такої нестерпності. Якщо це алергійна реакція — тоді уникайте алергену в раціоні. Якщо ж ферментативна недостатність — спробуйте для початку зменшити кількість спожитого продукту або замінити подібними стравами (замість молока — кефір, сир; замість свіжої капусти — тушковану).

А також зверніть увагу на сумісність вживання продуктів. Якщо огірки з молоком створили "бурю" в животі, це ще зовсім не означає , що окремо ці продукти теж вам не підходять.

Віктор ВЕЛИКИЙ, Інна САВИК




*

Дизайн Валентин Iванов