Бібліотека сайту Українське життя в Севастополі "Весела Абетка" - Для дітей України

Здорові поради


Як не зашкодити здоров'ю пігулками


Нині на кожну болячку знайдеться рятувальна пігулка. Проте всі без виключення ліки мають протипоказання, для кожних існують правила прийому «до їди», «після їди», «під час їди».

Крім того, деякі ліки погано уживаються одні з одними. Щоб одержати від лікування максимум користі і мінімум шкоди, розпитайте лікаря про тонкощі прийму призначених препаратів. Якщо ж ви не можете в той або інший момент звернутися до лікаря, прочитайте наші рекомендації. Скласти їх допомогла провідний науковий співробітник Державного науково-дослідного центру профілактичної медицини кандидат медичних наук Галина Холмогорова.

Про шкідливі соління і користь моркви.

Практично всі харчові продукти мають лікувальні властивості. Якщо їх доирати правильно, ви зможете не тільки швидше впоратися з хворобою, але й взагалі зберегти свій організм в здоровому стані. Наприклад, капуста, морква, ріпа, огірки, помідори зменшують калорійність їжі, запобігають всмоктуванню холестерину, сприяють кращій роботі кишечника.

Соління і копченості, в яких багато хлористого натрію, навпаки, підвищують артеріальний тиск. Жирна їжа сприяє розвитку атеросклерозу і захворювань органів травлення. Тому здоровим і тим більше хворим важливо знати, яким продуктам надати перевагу, а які взагалі виключити при лікуванні тими або іншими ліками.

Нестачу кальцію, яка виникає при прийомі сечогінних засобів (фуросемід, гіпотіазід, манітол), добре компенсують курага, родзинки, буряк, зелена квасоля, яблука та інші продукти, багаті калієм.

Лікування анемії дасть кращі результати, якщо вживати продукти, які містять залізо: яблука, абрикоси, буряк, суниці.

Заліза також багато у свіжих підберезниках, лисичках, шампіньйонах, білих грибах. А сушені білі гриби — просто чемпіони за кількістю цього мінералу!

Цибуля, картопля, лимони, апельсини, томати, червоний перець, чорна смородина добре показали себе при лікуванні протитромботичними препаратами.

При лікуванні нирок і сечовидільних шляхів особливо добрі кавуни.

Від чого треба відмовлятися

Молоко, кефір і сир різко знижують ефект від антибіотиків тетрациклінової групи (тетрацикліну, біоміцину, тераміцину).

Препарати заліза ні в якому разі не можна приймати з чаєм, кавою, горіхами і пшеничними продуктами. 

Солодощі уповільнюють всмоктування сульфаніламідів. Жирна їжа знижує ефект глистогінних препаратів, фурадоніну, натрію бензонату, фенілсаліцілату, сульфаніламідних препаратів. Проте для кращого засвоєння жиророзчинних ліків (антикоагулянтів, седуксена) і вітамінів А, И, Е, К жирна їжа, навпаки, корисна.

Багаті білком продукти (м’ясо, риба, сир, боби) знижують ефект таких ліків, як діготоксин, хінідін, циметидін, кофеїн, теофілін, тетрациклін.

Фолієва й бензойна кислоти, яких багато в зеленому листі салату, шпинату, журавлині блокують дію сульфаніламідів: бісептола, етазола, сульфалена.

При лікуванні хвороби Паркінсона не рекомендується захоплення квасолею, горіхами та іншими продуктами, які містять піродиксин. Протитромботичні засоби погано сполучаються з зеленими овочами, багатими вітаміном К: салатом, капустою, шпинатом, кропивою.

Запам’ятайте, що неповноцінне і нераціональне харчування може ускладнити перебіг хвороби і навіть спровокувати рецидив.

Чим запивати пігулки

Запивати пігулку півсклянкою води кімнатної температури — правило для більшості ліків, але не для всіх. Вітаміни А, V), Е приймають за 20-30 хвилин до їди, запиваючи невеликою кількістю молока, а краще вершків.

Молоком також рекомендується запивати препарати заліза і калію, бутадіон, індометицин, метронідазол, фурадонін і кортикостероїди.

Сульфаніламіди і саліцилати треба добре запивати лужною мінеральною водою.

Препарати, які містять ферменти, наприклад, мезим-форте, а також жовчогінні (алохол, холензим) приймають за 10-15 хвилин до їди.

Активоване вугілля і сульфіт магнію можна приймати як під час їди, так і після неї.

Увага! Ні в якому разі не запивайте ліки грейпфрутовим соком!

 


.................. Мандрують всі. Авіаквитки, чартери, тури

Дизайн Валентин Iванов