Бібліотека сайту Українське життя в Севастополі "Весела Абетка" - Для дітей України

Фітотерапія


ДИВО-КАРТОПЛЯ


Другим хлібом називають в Україні цей найпоширеніший і найулюбленіший овоч. Без нього важко уявити собі бодай один день. 

Із картоплі можна виготовити триста тридцять три страви. Приміром, на Чернігівщині, де родить найсмачніша картопля, вже від ХII століття усі перші страви готували з неї, широко використовували і для других страв. Окрім того, із картоплі робили крохмаль, патоку, глюкозу, ацетон, спирт, пластмаси.

Завезли до нас картоплю із Південної Америки як... квітку. Тому овоч приживався досить складно. Однак наші мудрі предки своєю «внутрішньою лабораторією» розпізнали цей дивовижний коренеплід, визначили не тільки його чудовий смак, а й дивовижні лікувальні властивості. Згодом це довели і вчені. В картоплі близько 85% крохмалю, 3% білка, який містить у собі 14 (із двадцяти) незамінних амінокислот. Поживна цінність білка прирівнюється до м’яса курки. Крім того, картопля містить пектини, вітаміни, органічні кислоти, мінеральні речовини і, звичайно, клітковину.

Людина, вживаючи картоплю, збагачувала свій організм усіма поживними речовинами,на які багатий цей овоч. Водночас зверталася до картоплі як до лікувального засобу.

Віддавна лікували картоплею виразку шлунка. Для цього використовували сік сирої бульби. Він добре знімає запалення слизової оболонки шлунка, знижує кислотність. Сік (по одній столовій ложці тричі на день до їжи, лікуючи гастрит, виразку шлунка, ще й нормалізує функцію кишечника. Окрім того, має сечогінні властивості. Показаний також гіпертонікам, оскільки нормалізує кров’яний тиск, знижуючи його, знімає головний біль. І, що важливо, не має побічної дії.

Для отримання соку картоплю підбирають без паростків і позеленілих ділянок, миють, труть на терці й відтискують через складену вдвоє марлю.

Перетертою сирою картоплею лікують екзему, опіки, запалення шкіри та різноманітні виразки на ній, навіть трофічні.

Для виведення бородавок слід одрізати позеленілу частину картоплі та її зрізом натирати хворе місце. Незабаром бородавка зникне. Виявляється, бородавка, як і інші доброякісні пухлини, боїться соланіну, який є у сирій картоплі. У великих кількостях він отруйний для людини, тому ми не вживаємо сирої картоплі, а піддаємо її термічній обробці: варимо, смажимо, печемо. Запечена картопля — найсмачніша. Та ще й (без солі) дуже добрий дієтичний продукт для хворих на нирки та серцево-судинні недуги.

Широко використовували картоплю для лікування катарів верхніх дихальних шляхів, вдихаючи випари вареної картоплі. Такі інгаляції допомагають і дітям, і дорослим.

У народній медицині застосовували й надземну частину рослини й квіти для лікування хвороб серця, гіпертонії, та для активізації дихання.

Не всі лікувальні властивості цього овоча випробували наші предки, не повністю розпізнали картоплю. Це маємо зробити ми та наступні покоління.

З картоплі жінки робили маски для обличчя, які дарували їм красу. А ванночки для рук із відвару картоплі надавали шкірі пружності, робили її ніжно-оксамитовою.

І, певна річ, з картоплі готували чимало смачних страв: запіканки, бабки, картопляники, завиванці, оладки, деруни, пиріжки, картоплю із салом та цибулею, хріном, чорносливом, капустою, морквою, сиром, сметаною, грибами... Як би збiднів наш стіл, коли б не було картоплі.

Тож, вживайте картоплю, збагачуйте свій організм, лікуйтеся нею і будьте здорові!

Наталя Земна


.................. Мандрують всі. Авіаквитки, чартери, тури

Дизайн Валентин Iванов