Бібліотека сайту Українське життя в Севастополі "Весела Абетка" - Для дітей України

Фітотерапія


ТОПІНАМБУР, ЗЕМЛЯНА ГРУША


Нещодавно у рубриці «Лікує природа» ми ознайомили читачів з лікувальними властивостями картоплі. Земляна ж груша, як і картопля, прийшла до нас з Північної Америки, з провінції Топінамбур (звідси і друга назва). Плоди за смаковими якостями близькі до картоплі, хоча харчова цінність їх трохи нижча. 

Однак дуже високо цінуються лікувальні властивості земляної груші. У дієтичному харчуванні дуже корисна людям, яким протипоказана картопля, передовсім хворим на діабет. Адже в плодах земляної груші багато полісахариду, інсуліну, який, потрапляючи в організм людини, розщеплюється. Внаслідок цього утворюється фруктоза, необхідна людям, які потерпають од цієї хвороби.

Відразу розповім про страви із земляної груші. Дехто полюбляє вживати її сирою. Можна готувати різноманітні смачні страви із печеної, вареної земляної груші. Якщо віддавати перевагу сирій, то найкраще робити з неї салати. Для цього бульби почистити, натерти на терці, додати цибулю, петрушку, заправити сметаною.

Варені бульби краще приправити вершковим маслом. Земляна груша (топінамбур), зварена у вині з вершковим маслом, не поступається за смаком делікатесним артишокам.

Народна медицина часто зверталася до земляної груші. Відвари її та сама варена груша рекомендувалися як сечогінний засіб (з послаблювальною дією). Настоями на вині лікували серцеві захворювання.

Свіжим соком сирої бульби користувалися для зниження кислотності шлункового соку, особливо коли людина страждала від печії. Однак сік цінний тим, що не тільки знижує кислотність, а й підвищує, якщо вона низька. Тобто — нормалізує кислотність шлункового соку. Крім того, регулюючи функцію кишковика, сік допомагає позбутися запорів, тамує біль у шлунку та кишковику, бо має протизапальні властивості.

Одна столова ложка свіжого соку знімає нудоту. Сік земляної груші — надійний засіб од головного болю, особливо у випадку, якщо він спричинений підвищеним тиском. Адже сік земляної груші знижує кров’яний тиск.

Показаний сік хворим на виразкові хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки (під час лікування соком земляної груші швидко загоюються виразки та невеликі рани) і навіть необхідний їм як профілактичний засіб. Особливо в осінньо-весняні періоди, коли недуги загострюються.

Навесні сік і салати із земляної груші потрібні не тільки хворим, а й здоровим людям, щоб поповнити організм вітамінами та мікроелементами.

Якщо сік топінамбура комусь не смакує, то можна зробити квас з очищених нарізаних бульб. Залити їх теплою кип’яченою водою, поставити в тепле місце. Через три доби напій готовий. За іншим рецептом квас роблять додаючи ще дріжджі й трохи цукру. Пити по півсклянки двічі-тричі на день.

Додам до розповіді, що користуватися свіжими бульбами земляної груші можливо навіть узимку, беручи їх просто з грядки (для людей, які мають город, міським жителям допоможе базар). Бо ця рослина не боїться холоду. Навіть пролежавши в землі, бульби не втрачають своїх цінних якостей, стають солодкими, смачними. Тож вживайте їх і будьте здорові.

Наталя Земна


.................. Мандрують всі. Авіаквитки, чартери, тури

Дизайн Валентин Iванов