Бібліотека сайту Українське життя в Севастополі "Весела Абетка" - Для дітей України

Фітотерапія


ЗВЕРНІТЬ УВАГУ НА ГОРОХ


Ця давня культура походить з південної Європи, поширена в багатьох країнах світу. І якщо ми нещодавно розглядали рослини, які були завезені до нас з Америки, то горох помандрував разом з Христофором Колумбом до Америки. 

Культура незвичайна. Візьмемо хоча б той факт, що зріле насіння цієї культури є зерно, а зелений горошок — овоч. Надзвичайно багатий і хімічний склад гороху. В ньому є вітаміни А, В1, В2, В6, С, РР, К, Е, каротин, жири, полісахариди, крохмаль, мікроелементи, солі калію, кальцію, марганцю, фосфору. Багато в горосі, особливо сухому, цінного білка, до якого входять незамінні амінокислоти (цистин, лізин, триптофан, тирозин, метіонін, інші). Білка стільки ж, як у яловичині, однак за калорійністю горох переважає яловичину вдвічі, оскільки містить ще й багато вуглеводів. Саме завдячуючи надзвичайно багатому хімічному складу, горох від давніх часів вважався дієтичним та лікувальним продуктом.

Дуже корисні страви з гороху хворим на серце, із серцевими та нирковими набряками. Має горох сечогінні властивості, сприяє виведенню солей з організму хворих на сечокам’яну хворобу.

Однак треба пам’ятати: тим, у кого подагра або гострі запальні процеси шлунка й кишок, захоплюватися стравами з гороху не варто. Протипоказаний він і людям, які страждають від гострого нефриту (гострого запального процесу нирок) та хронічної недостатності кровообігу. Від цього застерігали, спираючися на практичні спостереження, ще наші прадіди, які шанобливо ставилися до гороху і в харчуванні, і в лікуванні.

Застосовували горох в народній медицині й для поліпшення травлення, особливо при запорах. Для цього радили з’їдати щоденно по чайній ложці перепаленого в духовці і потім змолотого на порошок гороху. Від цього засобу навіть шкіра на обличчі стає чистішою, зникають жовті плями.

Горохове борошно прикладали у вигляді сухої припарки для розсмоктування твердих пухлин. Особливо на молочних залозах у жінок та статевих органах у чоловіків. Іноді таке борошно змішували з медом і тоді прикладали до затвердінь та пухлин.

Горохові відвари використовували як засіб, що діє на сечовивідні шляхи, виганяє пісок із нирок та сечового міхура.

Відома народній медицині і чудодійна сила горохової олії. Нині науково доведено, що її дія нагадує дію гормонів.

Знадобиться горох і в косметиці. Відомі з давніх-давен маски допоможуть зробити шкіру обличчя еластичною, ніжною, попередять зморшки. Для маски столову ложку горохового борошна змішати з столовою ложкою сироватки чи сметани, накласти на обличчя і тримати, поки не висохне. Потім змити.

Отже, раджу звернути увагу на горох і в своєму меню відвести йому належне місце. А страви з гороху дуже смачні. Чого тільки вартий гороховий суп з грінками! Для надання надзвичайного смаку і збереження цілющих властивостей горох перед варінням варто трохи просмажити в духовці і потовкти в ступці. Витрачений на це час надолужиться під час варіння. Горох швидко розвариться, а отже, не втратиться його харчова цінність. Можна перед приготуванням горох замочити на 5-6 годин. Але в такому разі він втрачає два відсотки білків і до 20 вітамінів та мінеральних речовин. Тож обирайте спосіб приготування гороху на свій розсуд. До речі, спостережливі господині знають, що на відміну від квасолі, зерна гороху після попереднього замочування залишаються цілі, а без замочування — розварюються.

Під час варіння значна частина поживних речовин із гороху переходить у відвар. Тому їх рекомендується використовувати для приготування супів. Дуже смачні із зерен гороху пюре, каші, оладки, пиріжки з горохом — винахідлива господиня може створити чимало страв. Окрім того, рецепти страв з гороху входять до куховарських книжок народів усіх країн, де тільки поширена ця рослина.

Отже, смакуйте і будьте здорові.

Наталя Земна


*

Дизайн Валентин Iванов