Бібліотека сайту Українське життя в Севастополі "Весела Абетка" - Для дітей України

Фітотерапія


ЧАЙ ДОДАЄ ЗДОРОВ’Я


Хто з нас не любить смакувати чаєм — індійським, грузинським, цейлонським? З давніх-давен люди знали цілющі властивості напою з чаю. Знали, що він вгамовує головний біль, бадьорить, знімає почуття втоми, поліпшує травлення. Спостерігали люди і те, що гарячий чайний напій діє як лікувальний засіб у разі отруєння опіумом, алкоголем. Хімічний склад чаю дуже багатий. Крім дубильних речовин та ефірної олії, є ще в чаї кофеїн, теофілін, інші алкалоїди, чимало вітамінів: В1, В2, К1, Р, РР, аскорбінова кислота, мінеральні солі. Тому немає потреби додавати до грузинського, індійського, цейлонського чаю ще якісь лікарські рослини. 

Останнім часом в Україні популярні чаї з лікарських рослин. Але треба пам’ятати, що вони — це ті ж ліки, які вживати в необмеженій кількості не можна. Необхідне чітке дозування. Інакше можна собі зашкодити. Отже, купуючи чаї, інші харчові продукти з рослинними добавками, будьте обережні, прислухайтеся до реакції свого організму на вживання цих напоїв. І хоча б уникайте регулярного вживання чаїв з наповнювачами. А чай звичайний — пийте на здоров’я.

До речі, наші предки знали безліч лікувальних чаїв. І для цього використовували майже все, що росло на городі, в лісі, полі.

Приміром, гілочки малини заварювали і пили у випадку подагри, бо такий чай налагоджує сольовий обмін (уратні солі). Сольовий обмін в організмі також нормалізує чай з гілочок груші, який діє сечогінно, водночас не подразнюючи нирки. Чай з гілочок сливи тонізує кишковик. Для приготування чаю дві-три гілочки завдовжки близько десяти сантиметрів покласти у чайник (можна подрібнити) і прокип’ятити 10-15 хвилин. Чай готовий. І кожен з них духмяний, смачний і корисний. А грушевий ще й дуже гарний на колір. Жодна заварка не надасть чаю такого рубінового забарвлення, як гілочки груші.

Для зниження кислотності шлунка варили чаї з м’яти. А чаї з бузини вживали як потогінні, протипростудні, пом’якшувальні, відхаркувальні. В народі добре знали впродовж якого часу можна вживати лікувальний чай, щоб допомогти собі, а не зашкодити. Курс лікування тривав три тижні, потім перерва десять днів. Однак є рослини, ліки з яких можна приймати лише кілька днів. Приміром, чай із звіробою чоловікам можна пити лише сім днів на рік, бо вживання ліків, чаю із цієї рослини на восьмий день уже не принесе користі, а лише зашкодить. Наприклад, тривалим лікуванням чаїв із звіробою чоловік справді вилікує хвороби шлунка, однак може втратити чоловічу силу. Жінкам теж не слід зловживати чаєм із звіробою, бо може вирости волосся на небажаних ділянках, скажімо, на обличчі, ногах. Тобто, користуючися травами, треба знати їхні лікувальні дії, аби не зашкодити своєму здоров’ю.

Наталя Земна


.................. Мандрують всі. Авіаквитки, чартери, тури

Дизайн Валентин Iванов