Бібліотека сайту Українське життя в Севастополі "Весела Абетка" - Для дітей України

Фітотерапія


ЧЕРЕМША


 

ЧЕРЕМША, або ЦИБУЛЯ ВЕДМЕЖА НАВЕСНІ ДОДАСТЬ ВАМ ЗДОРОВ’Я І СИЛ

Від одного тільки слова «весна» відразу ніби відчувається запах соковитої зелені, і саме тієї, що так хочеться. А хочеться, насамперед, зеленої цибулі. До речі, не тільки тієї, що проростає із домашньої цибулини, а й тієї, що встелила весняний ліс зеленим килимом у багатьох регіонах нашої України — левурди, тобто цибулі ведмежої, або, як ще її називають, черемшi. 

Який подарунок природи, і саме зараз, навесні, коли так збіднів за зиму на вітаміни і ослабнув організм! У малечі немає апетиту, дисбактеріози, гастрити. Ось саме зелені листочки із соковитим стеблом, насичені аскорбіновою кислотою (вітаміном С), і допоможуть дати раду цим негараздам у здоров’ї дітлахів. Салати, напрочуд смачні і пахучі з черемшою, підсилять виділення шлункового соку, жовчі, покращать перистальтику кишок і сприятимуть розвитку нормальної кишкової флори та ще і згубно подіють на гостриків.

А у тих, хто перехворів застудними захворюваннями чи грипом, і виникли ускладнення, бронхіти, ще мучить кашель і не відходить мокротиння, черемша посприяє розрідженню густого мокротиння, та від її фітонцидів зникають залишки хвороби. Всі, хто страждає від серцево-судинних захворювань, вже давно напевне знають, що ця чудова весняна цибуля незвична, бо розширює кровоносні судини, налагоджує ритм серця, уповільнюючи його. І люди старшого віку, які знають, що таке підвищений тиск або атеросклекроз, не раз дякували черемші за властивості допомагати від цих захворювань, і зелені салати із ведмежої цибулі стали постійними в їхньому весняному раціоні харчування. Та і не тільки у весняному. Люди навчилися солити, маринувати, одне слово, заготовляти черемшу на все літо і зиму. Збирають рослину до того, як вона зацвіте, бо тоді втрачає свою поживну цілющу силу, віддаючи її майбутньому насінню. Тож слід, аби завжди була, як кажуть, під рукою ведмежа цибуля, щоб почистити, наприклад, кров за різних висипів, фурункулів (чиряків), налагодити травлення шлунка і кишечника, особливо від запалення чи проносів, або просто для профілактики грипу.

Поки зелена, черемшу можна відварити хвилин п’ять у ледь підсоленій воді, а потім відкинути на друшляк, облити холодною водою, і нехай побуде в холодильнику 1 годину (або поки ви будете готувати рибу або м’ясо). Відтак відварену черемшу помастіть олією і подавайте як гарнір. Якщо немає ні риби, ні м’яса, то левурда смачна сама по собі. Неодмінно покуштуйте!

Спробуйте ще пиріжків напекти із нею. Тільки варто додати до подрібнених зелених листочків відварених яєць та рису. Жир, сіль і спеції — на смак господині, яка з дріжджового тіста й випікатиме ці смачні делікатеси.

Навіть у звичайний картопляний суп можна покласти черемшу (грамів 200), і страва стане не просто смачною, а й дуже корисною.

Зелені листочки черемші можна перекрутити на м’ясорубку і додавати до всього, що Бог послав до вашого столу. От тільки іноді дехто скаржиться, нібито після вживання черемші з’являється печія. Може таке бути, якщо з’їли багато, а кислотність шлункового соку підвищена, або, не дай Боже, і гастрит гіперацидний чи виразка шлунка. Тоді будьте обережні і багато не вживайте.

І ще одна засторога. Хоч колись левурди було дуже багато, зараз кількість місць, де вона зростає, значно скоротилася і тому цю рослину занесено навіть до «Червоної книги». Тож збираючи цілющі паростки, не виривайте їх усі дощенту на галявині, а залишайте значну частину, щоб можна було по них повернутися і наступного року. А ще краще — викопайте декілька цибулинок і посадіть у власному городі чи садку, десь у вологому затінку. І за кілька років по левурду до лісу вже і йти не доведеться, а можна буде їсти і заготовляти її досхочу з власного обійстя.

Наталя Земна


.................. Мандрують всі. Авіаквитки, чартери, тури

Дизайн Валентин Iванов