Бібліотека сайту Українське життя в Севастополі "Весела Абетка" - Для дітей України

Фітотерапія


КУЛЬБАБА


Навесні, готуючи борщі, салати, запіканки, приправи, не забувайте про дуже цінний компонент, основну рослину весняного лікування — кульбабу. Саме зараз її листочки ще зовсім не гіркі й багаті на вітаміни: С (до 70 відсотків), В1, В12, Є, каротин; містять також солі заліза, кальцію, фосфору, марганець, флавоноїдні глікозиди, нікотинову кислоту тощо. 

Салат із кульбаби корисний усім, а особливо людям, ослабленим анемічними хворобами. Зарадить він і тим, у кого нездорова печінка або непокоять запальні процеси сечовивідної системи. Корисний він ревматичним хворим, гіпертонікам і діабетикам. Вживають його й для збудження апетиту, а також від метеоризму, запорів.

Відвари з листочків застосовують як вітамінний засіб проти недокрів’я, порушення обміну речовин. Страви із кульбаби стануть у пригоді мамам, які годують немовлят, — збільшиться кількість молока.

Рано навесні особливо цінний сік листя кульбаби. Він допоможе вилікувати запальні процеси шлунку (із зниженою кислотністю), послужить як жовчогінний засіб. Свіжий сік, розбавлений навпіл водою, прокип’ячений 2 хвилини, впливає на обмін електролітів, зменшує болі в суглобах, зокрема подагричні. Приймати — по столовій ложці за 30 хвилин до вживання їжі.

Застосовують сік і як потогінний, сечогінний, глистогінний та жарознижуючий засіб, а також як протисклеротичний. Для профілактики та лікування алергії у дітей — по одній чайній ложці на день.

Цінні лікувальні властивості має коріння кульбаби (викопують ранньою весною або пізно восени). Корінь миють холодною водою, подрібнюють і сушать. Він містить майже 40 % інсуліну, до 20 — білкових речовин, 15 — цукрів, є у ньому гіркі речовини, органічні кислоти, вітаміни, залізо, калій, марганець, фосфор тощо. У тих, хто п’є каву з коренів кульбаби, дуже красива шкіра, спокійний характер і весела вдача. (Корені підсмажити і перемолоти). Всього чайна ложка кореня на склянку молока тонізує кишечник. Кава із кореня кульбаби поліпшує обмін речовин і діє заспокійливо. Ось чому радять пити її ввечері. Але хворим на гіпертонію цей чудовий напій протипоказаний, оскільки підвищує тиск крові. Та якщо до підсмаженого коріння кульбаби додати смажені жолуді та ячмінь (1:2:7), то така кава (чайна ложка на склянку молока) показана навіть тяжко хворим та діабетикам.

Настої із коренів кульбаби допоможуть поліпшити травлення, вилікувати геморой і хронічні запори. Приготувати настій легко: столова ложка подрібненого кореня на склянку окропу, кип’ятити 15 хвилин, настоювати годину, потім процідити, приймати по одній ложці тричі на день за 30 хвилин до вживання їжі.

Сухим порошком (присипки) лікують екзематозні дерматити або, додаючи борошно та мед, роблять мазь.

Розтерті свіжі корені прикладають на місце укусу отруйних комах та тварин, а соком з них виводять сухі мозолі, бородавки, видаляють вугрі, ластовиння, плями на шкірі.

Коли кульбаба зацвітає, то листя стає гіркуватим. Щоб позбутися гіркоти, листя витримують 30 хвилин у холодній підсоленій воді (а коріння відварюють у підсоленій воді 6-8 хвилин).

Із квітів кульбаби можна зварити цілюще варення. Для цього треба встати до східсонця, поки золоті суцвіття наповнені цінним духмяним нектаром. Зібрати лише голівки. Потім 100 г суцвіть залити 900 г води, додати 2-3 скибочки лимона або чайну ложку лимонної кислоти і на слабкому вогні кип’ятити 40-50 хвилин. Настояти до охолодження. Настій процідити, додати один кг цукру, довести до кипіння, залити проварені квіти і кип’ятити годину-півтори. Готове варення за зовнішнім виглядом, пахощами та смаковими якостями дуже схоже на мед.

З пуп’янкiв роблять настій на горілці і використовують його для лікування ревматизму (10 г суцвіть на 100 г горілки, приймати по 20 крапель чотири рази на день).

На завершення додамо: збирати кульбабу у місті не рекомендується, бо вона засвоює і накопичує свинець із автомобільних газів.

Наталя Земна


.................. Мандрують всі. Авіаквитки, чартери, тури

Дизайн Валентин Iванов