Бібліотека сайту Українське життя в Севастополі "Весела Абетка" - Для дітей України

Фітотерапія


УСІМ ЗНАЙОМА ЧУДОДІЙНА ВИШНЯ


В Україні це дерево завжди шанували. Про нього складено чимало пісень. А скільки смачних і корисних страв уміють готувати українці з ягоди вишні. Важко знайти людину, якій би були не до смаку соковиті плоди або вареники з вишнями. Знають в Україні, що добра господиня, готуючи страви з вишнями, завжди видаляє кісточки (або ще кажуть «камінець»), а ледача — ні. Раніше завжди бувало (а може й сьогодні): якщо парубок мав намір одружитися з дівчиною, обов’язково напрошувався до неї на вареники з вишнями, хотів побачити, яка ж вона господиня. 

Знали українці, що вишня — чудові ліки, і зверталися до неї впродовж року. Бо всі частини дерева мають багатий склад біологічноактивних речовин. Тож вишнею лікувалися, а особливо вживали для профілактики захворювань. Тобто, якщо у вашому садочку є вишня, то вміло і вчасно користуючися нею, можна запобігти багатьом недугам. Для цього використовують молоді пагони, плоди, плодоніжки, листя, кору, коріння і навіть глей.

Плодоніжки допоможуть, якщо непокоїть нирково-кам’яна хвороба, захворювання суглобів, набряків і пронос (чайну ложку подрібненої сировини на склянку окропу нагрівати в киплячій воді на водяній бані 15 хвилин, пити по столовій ложці чотири рази на день).

Плоди поліпшують апетит і травлення, знімають запалення дихальних шляхів, зміцнюють увесь організм, особливо показані тим, у кого недокрів’я. Свіжа ягода є й ефективним послаблювальним засобом.

Лікують вишнями від глистів. Для цього у вишневий сезон треба з’їдати вранці натщесерце по склянці ягід.

Люди, у яких болять суглоби, можуть їсти вишні, запиваючи молоком. Взимку вживають сушені ягоди.

Листя вишні має значно багатший хімічний склад, ніж ягоди. Кожна господиня, засолюючи огірки, помідори чи гриби, обов’язково кладе до бочки (банки) і листя вишні, а воно віддає овочам у розсолі усі свої корисні для здоров’я людини речовини.

Відварами свіжого листя лікують хронічні коліти, атонію кишечника. Зварене в молоці листя лікує печінку (столову ложку подрібненого листя залити склянкою молока, кип’ятити п’ять хвилин на слабкому вогні. Настояти двадцять хвилин, процідити. Пити по чвертi склянки чотири рази на день).

Коріння та кора (10-процентна настойка) допомагають хворим на виразку шлунка.

Усі вишневі ліки показані від подагри. А всі зовнішні кровотечі можна спинити потовченими вишневими листочками, приклавши їх до ушкодженої шкіри чи слизової оболонки.

Ось таке воно диво-дерево — вишня.

Наталя Земна


.................. Мандрують всі. Авіаквитки, чартери, тури

Дизайн Валентин Iванов