Бібліотека сайту Українське життя в Севастополі "Весела Абетка" - Для дітей України

Фітотерапія


А калина не верба




Варто залити столову ложку ягід калини склянкою окропу, розім’яти їх у кашку, додати третину чайної ложки меду (не обов’язково найсвіжішого), дати суміші настоятися годину — і вас не злякають ні сухий кашель, ні хрипота.

Осінні депресії, що супроводжуються болями в серці, загострення виразки шлунка для багатьох із нас давно не дрібниці життя. Але звичайний відвар (довільну кількість ягід залити довільною кількістю води, поставити на вогонь і варити протягом 2,5 годин, цукру не додавати, потім процідити й охолодити) — найкращий засіб проти цих жахів. 

Кора калини стане у пригоді тим, хто страждає спазмами судин, безсонням і навіть істерією. Столову ложку сухої кори потрібно залити 0,5 л кип’ятку, потім настоювати не менше ніж добу в темному місці. Настій проціджується і готовий до вживання (та ж столова ложки тричі на день перед їдою).

Настій квітів, зокрема, радять використовувати зовнішньо при різних шкірних висипах, для полоскання горла при ангіні, а сік — як примочки від лишаїв та веснянок. Під час застуди покращить стан організму настій із плодів і квітів калини:

— настій з плодів: по 2 столові ложки ягід і меду змішати, залити 2 склянками окропу, настояти протягом години і вживати по 0,5 склянки 5 разів на день.

— настій з квітів: 2 столові ложки калинових квітів залити склянкою окропу, настоювати 1,5-2 години і вживати по 100 мл тричі на день.

Ці настої рекомендують для полоскання при запаленнях у ротовій порожнині і носоглотці.
Якщо плоди і квіти настоювати 6-8 годин, такий настій у гарячому вигляді полегшить стан організму при бронхітах, запаленні легень і хворобах печінки.

Ягоди калини радять вживати тим, хто потерпає від гастриту зі зниженою секрецією шлунка, а також для попередження і лікування виразки шлунка.

Препарати з калини м’яко діють на організм, вони малотоксичні і не мають протипоказань. Але все ж калина протипоказана людям, схильним до тромбоутворення, з підвищеним зсіданням крові, а також вагітним жінкам.

Відкриємо ще один делікатний секрет — кожен, хто має можливість зірвати з куща кілька свіжих ягід калини й одразу ж її з’їсти, ніколи не буде страждати запорами. Все це можливе завдяки тому, що калина багата глікозидом вібруні-ном, саме він має потужну протиспазматичну дію.

Отже, майте на увазі — посадити десь поблизу цю корисну рослину не завадить. Тим більше, що простору калині потрібно зовсім небагато — 3 х 1,5 м. На цьому майданчику викопується посадкова яма завглибшки 70-80 см, заповнюється 1-2 відрами суміші з торфу, перегною, компосту та піску. Якщо ґрунт у вас надміру вологий, на дні ями доцільно зробити подушку з гравію завтовшки не більше ніж 15-20 см. Посаджений кущ потрібно полити 2—3 відрами води. На зиму можна утеплити його повстю, плівкою та ялиновим гілляччям.

Якщо заморозити 1—3 кілограми ягід у морозильній камері або засушити їх, ви будете забезпечені на всю зиму і вітамінами, і ліками одночасно.




*

Дизайн Валентин Iванов