Бібліотека сайту Українське життя в Севастополі "Весела Абетка" - Для дітей України

Фітотерапія


Зелений чай: бальзам чи отрута?




М’який за характером, солодкувато-легкий на смак, він чудово втамовує спрагу та тонізує. Має безліч цілющих властивостей. Все це робить його надзвичайно популярним. Він з’явився на наших прилавках порівняно недавно, але вже встиг знайти багато шанувальників.. Це – зелений чай...

Східні фахівці твердять, що зелений чай помітно прискорює розкладання холестерину і жирів у крові (а це атеросклероз, хвороби серця); регулярне його вживання підтримує еластичність судин, запобігає ожирінню печінки, пригальмовує загальне старіння організму. Крім того, він знижує вагу, тиск, вимиває солі. Недарма ж Японія серед усіх розвинутих країн займає останнє місце з гіпертонії.

Зелений чай допомагає при гепатиті і ревматизмі, тонізує м’язи серця. У його складі йод, калій, мідь, вітаміни С1, В1, В2, РР, вони зміцнюють стінки судин і мають сильну антибактеріальну дію.

При заварюванні в зеленому чаї залишається набагато більше мінеральних речовин, ніж у чорному, у ньому багато цинку, що досить корисно вагітним жінкам.

Японці радять чистити зуби гущею зеленого чаю, тому що в ньому є фтор, що у сполученні з загальними бактерицидними властивостями перешкоджає руйнуванню зубної емалі. А якщо відразу після застілля випити кілька чашок зеленого чаю — похмілля не буде.

Також зелений чай має і негативні властивості. Наприклад, велика кількість пуринів, що утворюють в організмі отруйну речовину. Надлишок пуринів викликає порушення обмінних процесів, сеча погано виходить з організму. Ті, хто страждає хронічними хворобами типу артриту і ревматизму, почувають себе краще, коли припиняють пити чай або каву. Зелений чай містить також збудливі речовини. Тому міцний чай може негативно впливати на серце, збуджує нервову систему.

Легенда про зелений чай

Про появу на землі чайного куща складено чимало переказів. У одному з них розповідається, що ця рослина зобов’язана своєю появою легендарному проповіднику буддизму, мудрецю Та-мо (у переказах народів азіатського Сходу він фігурує під різними іменами: принц Бодхирхама, Будди-Дарма, Даррама, Дхарума, Дарума). Мудрець прибув з місією в Китай і дав обітницю сім років, не сходячи з місця і не зімкнувши очей, молитися на славу Будди і поринути у міркування про божу милість і незначимість буття. Та-мо ретельно молився, але на п’ятому році сон усе-таки зморив проповідника. Збудившись, мудрець, розгнівався на власну слабкість, вирізав собі повіки, щоб вони ніколи більше не злипалися, і кинув їх на землю. Там, де вони впали, виріс дивовижний кущ. Та-мо спробував відвар з його глянцевих листочків і переконався в цілющій силі напою, який відганяв сон, додавав бадьорість і енергію. Кущик і відвар назвали одним словом — "ча", що означає "молодий листочок". 

Ієрогліф, що передає це значення, — один з найдавніших у китайській граматиці, він відповідає й іншому поняттю — "бадьорість".

Де росте чай?

Чай — вічнозелена тропічна рослина сімейства камелевих (Cammelia sineusis). Секрет чорної та зеленої чайної "магії" був розкритий англійським ботаніком А.М.Форчуном. Він таємно прорвався у китайські чайні сховища та з’ясував: все залежить від способу обробки листків.

Збирають також не всі листки, а тільки наймолодші і соковиті, ті, що ледь розпустилися або навіть взагалі ще не розпустилися.

Шрі-Ланка (Цейлон). Назва цейлонського чаю збереглася відтоді, коли острів мав аналогічну назву. Чай — це практично єдиний вид експорту. Він з’явився на острові лише в 1867 році, коли англійці заклали першу плантацію.

Китай. 70% виробленого в Китаї чаю — зелені сорти.


Як заварювати зелений чай?

Японці заварюють зелений чай так: насипають кілька щіпок заварки в чайник і заливають дуже гарячою водою, але не крутим окропом, тому що він нібито вбиває смак. Потім чай настоюють (зелений чай заварюється вдвічі довше ніж чорний), і розливають в горнятка. Цукор і молоко з зеленим чаєм несумісні. Краще пити його з медом. Заварку зеленого чаю можна заварювати два-три рази.

Інший спосіб правильної заварки зеленого чаю: взяти 0,5 чайної ложки листків чаю на горнятко води. Температура води повинна бути не вищою 70 С. Чай залити водою в три прийоми. Спочатку на третину обсягу чайника, через 1-2 хвилини — на половину чайника, а ще через дві хвилин — на три четвертих обсягу. Настоювати дві хвилини. Використавши з чайника половину заварки, можна додати ще стільки ж окропу.

Аюрведа (індійська медицина) радить не пити багато чаю перед їжею, особливо гарячого, тому що це спалює харчові соки і погіршує травлення. Пити гарячий чай — шкідливо, особливо в жарку пору року.

Поради чайоманам

• Купуючи чай, звертайте увагу на розміри і зовнішній вигляд чаїнок. Довжина чаїнок високоякісних сортів не повинна перевищувати 1,5 сантиметра. Але і повинна бути не менше 0,5 сантиметра, тому що це, швидше за все, зламані листки старого, не дуже якісного чаю. Усі чаїнки повинні виглядати, як згорнуті в трубочки листочки однакового розміру. Якщо зустрічаються шматочки стебел або світлі чаїнки — вам пропонують низькосортний чай.

• Вдома чай краще зберігати у герметичній банці з жерсті або темного скла, а ще краще з дерева, це допоможе зберегти аромат. Але пам’ятайте, що через 5-6 місяців чай "старіє", втрачаючи багато своїх властивостей.

• У зеленому чаї — багато вітамінів, причому вітаміну С в два рази більше, ніж у чорному. Також важливо пам’ятати, що від надмірної присутності в чайному настої цукру вітаміни швидко руйнуються.

Щоб готовий напій не втрачав корисних речовин, його варто вживати після приготування. Східна мудрість говорить: "Свіжий чай подібний на бальзам, а чай, залишений на ніч, — на зміїну отруту".





*

Дизайн Валентин Iванов