Бібліотека сайту Українське життя в Севастополі "Весела Абетка" - Для дітей України

Фітотерапія


ГАРБУЗ СМАКУЄ І ЛІКУЄ


 

Якщо вірити Джоан Роулінг, то всі маги тільки те й роблять, що п’ють гарбузовий сік. Чарівникам, мабуть, добре відомо про цілющі властивості такого напою, який додасть сил, очистить кров, підтримає серце. Щоправда, нині рідко де його можна купити. Більше соків із заморських фруктів, тому варто йти на базар і купувати цей сонячний плід.

Не лише дієтологи, а й інші лікарі, зокрема головний імунолог України професор В. Чоп’як, рекомендують вводити у свій раціон цей чудовий вітамінний овоч. Аскорбінка захистить від застуди та грипу, вітаміни групи В допоможуть вгамувати втому, роздратованість, налагодять сон, навіть зроблять нігті міцнішими, а волосся – блискучішим. Пригальмують старіння організму вітаміни А та Е. Калій, якого в гарбузі багато, поліпшить роботу серця, зміцнить судини і зніме набряки.

Якщо є проблеми з нирками, серцем і….щоб позбутися зайвих кілограмів, «сідають» на гарбузову дієту (0,5 кг сирого або 1,5 кг вареного чи печеного на день). Завдяки високому вмісту рідкісного вітаміну Т гарбуз чи не найкращий гарнір до м’ясних жирних страв, адже саме цей вітамін сприяє засвоєнню важкої їжі, запобігає ожирінню.

В Україні традиційно здавна варять гарбузову кашу – звичну народну страву з пшоном чи рисом. Та останнім часом цей овоч досить часто потрапляє в меню ресторанів. Кухарі готують з нього різні наїдки, враховуючи універсальне поєднання гарбуза з іншими продуктами.



*

Дизайн Валентин Iванов