Бібліотека сайту Українське життя в Севастополі "Весела Абетка" - Для дітей України

Цікавинки


10 наукових фактів про гази в кишечнику


У цій статті ми піднімемо досить пікантне, але надзвичайно актуальне питання: чому ми випускаємо гази, з чого вони складаються, і які продукти найбільше викликають гази в кишечнику? Метеоризм — це результат вироблення суміші повітря і газів у шлунково-кишковому тракті, які є побічними продуктами процесу травлення. Ось ці та інші факти про те, що роблять всі люди по кілька разів на день...

 1. Гази в кишечнику складаються з: — 59 відсотків з азоту — 21 відсотка водню — 9 відсотків двоокису вуглецю — 7 відсотків метану — 4 відсотків кисню.

2. В середньому людина випускає гази близько 14 разів на день, утворюючи близько0,5 літрівгазів.

3. Гази в кишечнику горючі (проте, думаю, не варто експериментувати з запаленим сірником, щоб переконатися у правильності цього твердження).

4. У момент утворення гази досягають температури 37 градусів за Цельсієм і виходять зі швидкістю11 кмна годину.

5. Ви не зможете задихнутися своїми газами, перебуваючи в повітронепроникній камері, оскільки концентрація газів не досить висока.

6. Сірководень є речовиною, яка надає газам неприємний запах. Продукти з великим вмістом сірки, такі як квасоля, капуста, сир і яйця є основними винуватцями.

7. Більшість газів у кишечнику утворюються від проковтування повітря (азоту та вуглекислого газу) і вони майже не мають запаху. Бульбашки таких газів великі і можуть виробляти гучний звук. Процес переварювання і ферментації призводить до утворення різних газів. Такі бульбашки газів можуть бути невеликими, беззвучними, але пахучими. 

8. Людина випускає гази навіть після смерті.

9. Терміти вважаються чемпіонами з випускання газів. Вони виробляють більше метану, ніж корови. Інші тварини, які славляться своїм метеоризмом: верблюди, зебри, вівці, корови, слони, лабрадори ретривери.

10. Бобові дійсно найбільше викликають метеоризм. Тіло людини не може переварити певні полісахариди. Коли ці складні вуглеводи досягають нижніх відділів кишечника, бактерії починають ними харчуватися, утворюючи багато газів.


*

Дизайн Валентин Iванов